sobota, stycznia 16, 2016

Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)


  Ciasto z ptasim mleczkiem to prawdziwa uczta dla smaku!  
W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa.
Jego przygotowanie zajmuje troszkę czasu, ale efekt wszystko wynagrodzi.
Ciasto nie tylko ładnie wygląda, ale również smakuje przepyszne!

(Forma o wymiarach około 15 x 25 cm.)
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
1/2 litra mleka
2 żółtka
4-5 łyżek cukru
5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła/margaryny
Dodatkowo:
200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego)
1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa
Polewa:
50g czekolady (użyłam z drobnymi orzechami)
4 łyżki śmietanki

Upiec biszkopt.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Jednolitą masę przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu przekroić na dwie części.
Przygotować krem.
Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wiórkami.
Dodać żółtka z mąkami.
Całość energicznie mieszając - zagotować.
(Ma powstać gęsty budyń.)
Masło zmiksować do białości i po łyżce połączyć z ostudzonym budyniem.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody.
Na pierwszej części biszkoptu wyłożyć 1/2 masy, poukładać ptasie mleczko (3 rządki, jedno za drugim), a pomiędzy kostki wlać tężejącą galaretkę.
Całość posmarować resztą kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i polać polewą (rozpuszczoną czekoladę połączyć ze śmietanką).
Ciasto wstawić do lodówki, aby stężało (najlepiej na całą noc).

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger