niedziela, kwietnia 03, 2016

Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto)





 Przepis na ciasto jest niezawodny, sprawdzony i korzystam z niego odkąd sięgam pamięcią.
Spód jest pulchny i chrupiący z zewnątrz.
Co do dodatków, to z nimi bywa różnie i po prostu dodaję to co mam w lodówce.
Poniżej podałam jeden z przykładów.
Polecam!


 Pizza z kiełbasą - składniki:
 
(Pizza o średnicy około 25 cm)
Ciasto:
  350g mąki pszennej (użyłam typu 00)
200 ml ciepłego mleka/wody
20g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
 Sos:
  200-300 ml passaty pomidorowej
 2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
1-2 łyżki oleju
sól, pieprz
Dodatki:
 żółty ser
pieczarki
kiełbasa
pomidor
 
 
 Pizza z kiełbasą - przygotowanie:

Zaczyn.
Mleko/wodę, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki wymieszać i pozostawić na 5-10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto.
Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki, wsypać sól.
Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
(Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
 Po tym czasie z ciasta uformować kilka okrągłych placków, zrobić jeden lub zwyczajnie rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.
Sos.
Czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia.
Podgotować, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Doprawić do smaku.
Całość.
Ciasto do pizzy posmarować sosem i obficie posypać startym serem.
Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora.
Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach.
 (Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.)

Jedna z wcześniejszych wersji: z szynką i brokułem.

8 komentarzy:

  1. Czy ta porcja ciasta będzie wystarczająca na tą dużą blachę do takiej zwykłej kuchenki gazowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy chodzi o blachę dołączoną do piekarnika? Bo jeśli tak, to nie.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To taki typ mąki pszennej specjalnie przeznaczony do pieczenia pizzy. Posiada wysoki stopień zmielenia i jest bardzo leciutka. Dzięki niej ciasto na pizzę jest miękkie i delikatne w środku oraz chrupiące na zewnątrz.

      Usuń
  3. na zwykła blachę yaka do placków Jan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na więcej niż połowę, ale na całą raczej nie. Zresztą są kuchenki o różnej szerokości... Ja przeważnie robię grubsze ciasto :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger